AGENDA DEL PAPA I DEL VATICÀ
PER AL 2012


30 de desembre de 2011, Romereports.com. Tot just acaba de començar el 2012 i l’agenda del Papa i del Vaticà ja està plena d’esdeveniments: viatges, canonitzacions, un any temàtic i diferents aniversaris importants.

Al febrer, Benet XVI esdevindrà el sisè Papa més ancià de la història. Dos mesos després, el 16 d’abril, farà 85 anys i el 19 d’abril serà el setè aniversari de la seva elecció.

Pel que fa a aniversaris, tretze cardenals faran 80 anys durant el 2012, per la qual cosa perdran el dret a votar en cas que se celebrés un conclave. Entre ells, hi ha diversos protagonistes del darrer conclave, com ara els cardenals Saraiva Martins, Francis Arinze o James Stafford; o una de les veus més fortes per la llibertat religiosa a la Xina, el cardenal Joseph Zen.

Això significa que només 96 cardenals podrien participar en l’elecció d’un Papa, de manera que és previsible que al febrer Benet XVI nomeni almenys 15 nous cardenals.

En el capítol de viatges es troba el viatge que el Papa farà a finals de març a Mèxic i a Cuba. A més, tot indica que al setembre visitarà el Líban.

Al juny viatjarà a Milà, al nord d’Itàlia, per assistir a la Trobada Mundial de les Famílies, en què participaran centenars de milers de persones.

El mes d’octubre serà clau durant el 2012. Durant aquest mes el Papa sol canonitzar nous sants. En la seva llista d’enguany hi ha personatges molt populars, com ara la primera índia americana que puja als altars, Kateri Tekakwitha; la monja Marianne Cope, que va ajudar el Pare Damià de Molokai a atendre malalts de lepra, o el segon sant de la història de Filipines, Pedro Calungsod, martiritzat l’any 1672 per defensar els missioners.

Probablement entorn d’aquesta cerimònia, el Papa nomenarà almenys dos nous Doctors de l’Església. Es tracta de l’espanyol Sant Joan d’Àvila i de la monja alemanya Hildegarda de Bingen.

L’11 d’octubre es compliran 50 anys de l’inici del Concili Vaticà II. El mateix dia començarà l’Any de la Fe, convocat per Benet XVI fins a l’octubre del 2013. Sobre aquest tema el Papa publicarà un important document, probablement una encíclica.

A més, a l’octubre tindrà lloc el sínode sobre la Nova Evangelització, durant el qual bisbes d’arreu del món intercanviaran impressions sobre com impulsar el cristianisme a Occident.

Durant aquest any, segurament abans del novembre, es presentarà el tercer i últim volum del llibre del Papa Jesús de Natzaret, en el qual reflexiona sobre la infància de Jesús. El Papa treballa en aquesta obra des del 2004 per mostrar que el Jesús dels Evangelis ha existit realment i és Déu.