COM JOAN, NO NOMÉS HEM DE “PARLAR”
DE CRIST, SINÓ FER-LO “VEURE”

Avui, celebrem solemnement el naixement del Baptista, el nostre patró. Sant Joan és home de forts contrastos: viu el silenci del desert, però des d'allí mou les masses i les convida amb veu convincent a la conversió; és humil per a reconèixer que ell només és la veu, no la Paraula, però no té pèls a la llengua i és capaç d'acusar i denunciar les injustícies fins i tot als mateixos reis; convida els seus deixebles a anar cap a Jesús, però no rebutja conversar amb el rei Herodes mentre és a la presó. Silenciós i humil, és també valent i fort fins a vessar la sang. Joan Baptista és un home gran!, el més gran dels nascuts de dona, com l'elogiarà Jesús, però només és el precursor del Crist.

Potser, el secret de la seva grandesa és la consciència de saber-se escollit per Déu; així queda expressat per l'evangelista: «L'infant creixia i s'enfortia en l'Esperit, i va viure al desert fins al dia que es va manifestar a Israel» (Lc 1, 80). Tota la seva infantesa i joventut va estar marcada per la consciència de la seva missió: donar testimoniatge; i ho fa batejant el Crist en el Jordà, preparant per al Senyor un poble ben disposat i, al final de la seva vida, vessant la seva sang a favor de la veritat. Amb el coneixement que tenim de Joan, nosaltres podem respondre a la pregunta que es feien els seus contemporanis: «¿Què serà aquest infant?» (Lc 1, 66).

El lloc que ocupa Joan Baptista en la història de la salvació explica l’antic origen del seu culte tant a l’Orient com a l’Occident i també en el Islam. A diferencia dels altres sants, de Joan Baptista celebrem la festa del seu naixement, perquè en aquest fet l’evangeli de sant Lluc hi veu present ja l’alegria de la salvació. L’Església occidental escollí la data del 24 de juny pel que té de referència al Nadal de Crist: el naixement de Joan hauria tingut lloc sis mesos abans del de Jesús. Des del seu naixement Joan és, doncs, un home inserit en un projecte més gran: neix, viu i mor per Crist. Celebrar el naixement del Baptista comporta per a nosaltres, montgatins i montgatines del segles XXI, revisar si el nostre viure, el nostre parlar i les nostres opcions són conformes a la nostra vocació. Joan ens indica con n’és de necessari que la nostra vida no només “parli” de Crist”, sinó que en un cert sentit el faci “veure” als homes i dones del nostre temps ,del nostre Montgat.

        Tots nosaltres, pel baptisme, hem estat escollits i enviats a donar testimoniatge del Senyor. En un ambient d'indiferència, sant Joan ens és model i ajut; ens diu sant Agustí – el que com sabeu, jo anomeno, mi primo el de zumosol - : «Admira Joan tot el que et sigui possible, ja que el que tu admires aprofita al Crist. Aprofita al Crist, repeteixo, no perquè tu li ofereixis alguna cosa a Ell, sinó per a progressar tu en Ell». En Joan, les seves actituds de Precursor, manifestades en la pregària atenta a l'Esperit, en la fortalesa i la humilitat, ens ajuden a obrir horitzons nous de santedat per a nosaltres i per als nostres germans.

            Si volem que hi hagi fe en el món per força hem de parlar, hem de comunicar la nostra fe en Jesús Ressuscitat, el Fill de Déu, als homes i dones del nostre temps; amb humilitat i fortalesa. Mostrar-los l’Anyell de Déu que segueix llevant el pecat del món i purificant la nostra vida amb la Paraula, el seu Cos i la seva Sang i l’Esperit Sant.

Et lloem, Déu i Pare nostre, per la festa d'avui,
diada assenyalada i d'alegria
a la meitat d'any, sis mesos abans de Nadal,
perquè en l'escenari de la Història
el naixement de Joan Baptista anuncia
 l'inici de la Redempció de la humanitat,
de l'alliberament de l'esclavatge,
 gràcies al proper naixement de Jesús,
d'espectacular humilitat i glòria divina.

Dia de joia i de llum,
de nit abolida per la resplendor de les flames,
dia de l'aparició del profeta de foc,
del precursor i testimoni del teu Fill,
d'aquell que li prepararà els camins
perquè l'acollim a cada generació.
S'ha de dir Joan perquè ho deia l'àngel de Déu,
perquè tu, Senyor, t'has compadit de nosaltres,
i l'envies a fer-nos ja present
la promesa felicitat del Salvador.
Amén.

Mn. Albert Jiménez Moral, Rector
Solemnitat de Sant Joan Baptista 2012